diumenge, 8 d’abril del 2012

El Govern dóna per finalitzada la desaladora de Santa Eulària

Cinc anys després que comencessin les obres de construcció de la potabilitzadora d'aigua de mar de Santa Eulària, aquesta instal·lació està ja acabada i llista per entrar en funcionament, segons ha confirmat a aquest periòdic el Ministeri de Medi ambient, que, no obstant això, ha precisat que encara està pendent la recepció de l'obra per part del Govern balear, que és l'Administració que la gestionarà.

En les últimes setmanes, l'empresa constructora ha estat realitzant proves de bombament d'aigua per comprovar el correcte funcionament dels diferents sistemes hidràulics de la instal·lació, que inclou, a part de la pròpia planta desaladora situada prop del casc urbà de Santa Eulària, els pous de captació d'aigua marina, el dipòsit regulador i les canalitzacions que uneixen tots aquests elements. Aquestes proves s'han saldat amb resultats satisfactoris, per la qual cosa solament està pendent el lliurament de la planta a la conselleria balear de Medi ambient, tal com s'estipulava en el conveni que en el seu moment van signar les administracions autonòmica i estatal.

El Ministeri va afirmar que no hi ha un termini fixat per a l'engegada de la planta, ja que això dependrà del Govern.

De fet, l'alcalde de Santa Eulària, Vicent Marí, va confirmar ahir que no ha rebut encara notícia alguna de la conselleria de Medi ambient. Tampoc s'ha signat encara el conveni mitjançant el qual la Comunitat Autònoma ha de vendre l'aigua desalada a l'Ajuntament. Malgrat que a l'octubre el conseller de Medi ambient, Gabriel Company, va afirmar que aquest document seria rubricat «en les properes setmanes», ja han transcorregut més de cinc mesos i encara s'ignora quan i en quines condicions se signarà. L'alcalde va expressar la seva confiança en què el Govern doni notícies en breu termini: «Suposo que es despertaran aviat», va assegurar.

Aigua fins a Roca Llisa
No obstant això, segueix sent una incògnita com es pagaran les canonades que han de portar aigua desalada a nuclis com *Sant Carles, és Canar o Cala Llenya. L'Ajuntament «ha posat sobre la taula la possibilitat» de construir ell mateix aquestes canalitzacions «i descomptar després el seu cost del preu que haurà de pagar per l'aigua». Solament tenen garantit el subministrament el nucli de Santa Eulària i Roca *Llisa, per una canonada ja construïda pel Consistori.

L'alcalde va afirmar que el preu dels rebuts de l'aigua dels veïns pujarà per efecte de l'entrada en servei de la planta. Encara que va assegurar desconèixer la quantia exacta de l'increment, va negar que aquest vagi a ser significatiu: «Serà més o menys com el que es paga ara a Vila o Sant Antoni», va dir.

L'obra ha tingut un cost de 30 milions d'euros, dels quals 10 han arribat de la Unió Europea i els altres 20 seran pagat a través de tarifes domiciliàries.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada